SORTIDA DES DEL POBLE DEL MONTSENY A COLLFORMIC I TORNAR PER EL PLA DE LA CALMA I LA MASIA DEL MOLAR

(12 de novembre de 2011)

Ruta clàssica per a la nostra Penya, doncs va ser la primera que vam fer-la tots junts en l'any 2000.

En aquestes adreces podeú veure les cròniques de les sortides:

4-11-2000

31-03-2001

6-04-2002

13-12-2003

08-01-2005
 

INTEGRATS DE LA SORTIDA

D'esquerra a dreta: Ramon, Lluís, Josep Maria, Quimet, Pere Vila i Xavi devant del restaurant de Collformic.

CRÒNICA DE LA SORTIDA

Hola companyes i companys, 

Sense cap dubte es la sortida perfecte, tal com ens ha dit el Pere, recorregut ideal, paisatge esplèndid, esmorzar de forquilla i ganivet i ambient fantàstic.

Aquests sòn els ingredients ideals per acollir a un nou membre a la Penya BTT 5+1, el Pere, que ahir va integrar-se amb a nosaltres, al que li donem la benvinguda i que esperem vingui més vegades.

No érem tots els que havíem de ser, varen faltar alguns membres de la penya per diferents motius, però que esperem puguin incorporar-se el més aviat millor.

En quant a l'excursió, tal com ja he comentat al començament, ha estat perfecte, a les vuit del matí les campanes del poble del Montseny ens donaven la sortida. Feia una mica de frescota, però es podia aguantar. El Quim, ha pres el mando de guiar-nos fins a Coll Fòrmic, a on teníem que fer parada i fonda i trobar-nos amb el Lluís que ens acompanyaria a l'hora d'esmorzar.

El Quim i el seu company el Xavi, en millor estat de forma que els demès, anaven pel davant, i el Ramon, en terra de ningú, anava fent d'enllaç amb els que veníem darrere, el Pere i un servidor. La veritat, no és que jo esperés al Pere, es que jo tampoc tenia mases forces i amb l'excusa d'esperar-lo, aprofitava l'avinentesa per anar més tranquil. Aquesta tranquil·litat ens permetia gaudir del paisatge, observant les estampes bucòliques que mostra la tardor pel Montseny i xerrant de aquestes coses feia que fos més plaent la pujada i no notéssim la seva duresa.

I així varem arribar a Coll Fòrmic, amb una mica més de retard que els altres, però havent paladejat i asoborit un magnífic recorregut. Ara ens tocava recuperar forces per fer la segona part, El Pla de la Calma.

L'esmorzar al Restaurant de Coll Fòrmic, com sempre, molt bé, alguns hem fet els clàssics peus de porc a la brasa gratinats amb all i oli, i altres han degustat diferents plats que també han resultat estar molt bons. I per acabar el cigalons de conyac i d'anís de la nostra ampolla particular, que com podreu veure per les fotografies es de un tamany espectacular.

Desprès de agafar forces i haver arreglat el món, havia que continuar l'excursió, ens tocava passar pel Pla de la Calma, que de pla només en té el nom, per què tant si vas com si tornes, sempre fa pujada.

I un cop superat el Pla de la Calma, tot era baixada, passant pel Molar, a on ens esperava la Sra. del mas per ensenyar-nos els bolets que havia trobat i amb la que hem petat xerrada un estoneta i desprès continuar fins les Piscines del Montseny a on començava els dos últims kilòmetres de pujada per arribar al punt final.

Però per donar-li més emoció a l'excursió el Quim va punxar la roda del darrere, aquesta famosa roda més gran que les altres, i es clar al ser més gran té més possibilitats de punxar, pura lògica.

I amb la solidaritat de tot l'equip varem solventar-li el problema i varem arribar sans i estalvis al final de l'excursió

I aquí s'acaba aquesta mini crònica, no gaire inspirada, però ja se sap, a vegades no tot pot ser perfecte.

Adéu siau.

El Play Immòbil  

 

 

DESCRIPCIÓ

Excursió per la vessant de Llevant del Pla de la Calma, des del fons de la vall del Tordera pujant pels boscos de la Castanya fins a Coll Formic i pel llom del Pla de la Calma fins al Puig Drau, cim culminant d'aquesta part del Montseny.

La baixada la farem per l'excelent pista que ens baixa directe a Montseny per la casa del Molar.

Domini de l'interior del Montseny, amb el Matagalls i el Turó de l'Home en primer terme i un passeig que combina els boscos de la Castanya o els de Puig Drau amb el matollar i prada del Pla de la Calma.

Tot l'itinerari és per pistes en força bon estat a excepció del tram entre El Vilar i El Boscàs que alterna pista en mal estat

La sortida la fem des de el poble del Montseny. Hi accedirem per un trencant de la carretera de Palautordera a Coll Formic que trobem en un revolt situat al Km 14.

ITINERARI

 

 

total / parcial / alç.

Km / Km / m

Descripció

0,00 / 0,00 / 395 POBLE DEL MONTSENY.- Des del lloc que hem indicat tornarem a buscar la carretera.

 

0,80 / 0,80 / 425 CARRETERA.- Seguir-la en la direcció de Coll Formic. En el següent revolt hi trobem el trencat cap a la Costa del Montseny. Seguir carretera amunt.
2,40 / 1,60 / 500 TRENCANT A LA POBLA DEL MONTSENY.- Seguir carretera amunt.
6,80 / 4,40 / 620 SANT MARTÍ.- En un revolt molt marcat de la carretera agafem una pista a l'esquerra. A pocs metres i just després d'una petita esplanada hi ha les runes d'una antiga ermita. Seguim per la pista indicada.
7,50 / 0,70 / 675 Trifurcació.- En aquest punt cal agafar la pista de més a l'esquerra que baixa suaument. Passem per el costat d'unes cases. La pista passa molt enlairada sobre la Riera de la Castanya.

 

 

8,80 / 1,30 / 645

MOLÍ DE L'ADROBAU.- Antic molí sobre la Riera de Coll Formic ara restaurat. Seguim la pista que ara comença una suau pujada. Passem per una font molt abundosa i fresca al costat del camí. Ben a prop tenim la casa de L'Adrobau.

 

 

10,30 / 1,50 / 710

EL VILAR.- Masia restaurada. D'aquí cal continuar per la pista que surt cap al N. que a partir d'ara ja no està en tan bon estat com fins ara. Alguns trams son a més força costeruts i amb algun sifon.

 

 

Font de l'Adrobau

11,50 / 1,20 / 785 Trencant.- A la dreta segueix la pista cap a la propera casa. Font.
11,70 / 0,20 / 825

EL BOSCÀS.- Passar pel costat de la casa, la pista ens portarà sense perdua fins a Coll Formic. Al fons podem veure el nucli rural de La Castanya, que pertany al municipi del Brull

13,80 / 2,10 / 990

LA CORTADA.- o la Castanya. Casa de pagès encara en ús, al costat d'uns camps de conreu força grans. Continuar la pista que ja va a buscar la vall de Coll Formic.

16,40 / 2,60 /1090

Sot del Rector.- torrent que travessa la pista amb aigua fresca que després dels trams anteriors molt exposats al sol, és d'agrair. Es l'últim lloc on omplir la cantimplora.

17,50 / 1,10 / 1145

COLL FORMIC.- Bar Restaurant. Trobem la carretera de ve de Palautordera i va al Brull i Seva. Agafem la pista que surt just sobre la casa. La pista ara molt més concorreguda va pujant suaument. Aviat el paisatge de la Calma serà el dominant.

 

Propaganda del lloc de l'esmorzar 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18,50 / 1,00 / 1205 PLA DE L'ASE MORT.- Pla herbat que domina ja la vessant del Congost. El camí ara planeja fins a la "Baixada de la Mel"
19,60 / 1,10 / 1155

PLA DE BASSAU.- Després de la baixada trobem per la dreta, la pista que puja d'Aiguafreda per la Mora. Seguim la pista principal que ara farà una pujada sostinguda

20,60 / 1,00 / 1220 COLLET TERRÚS.- Final d'una pujada moderada. Lleugera baixada
21,60 / 1,00 / 1194

EL CAFÈ.- Altra vegada després d'una baixada trobem a l'esquerra les runes de la casa del Cafè, per la dreta entronca la pista que ve de la Figuera. Continuem la pista, altra vegada en pujada.

23,20 / 1,60 / 1265

PEDRES BLANQUES.- Entroncament de camins. Cal agafar la pista de l'esquerra que indica "Montseny". Si seguíssim recte la pista ens portaria al Tagamanent

Cruïlla de camins al Pla de la Calma

23,80 / 0,60 / 1290

PLANS DEL VILAR.- Nou entroncament de camins. De front i després d'una tanca de troncs tenim el camí al Puig Drau. De front però, més a la dreta, la pista a Montseny que desprès agafarem. La pista fins al Puig Drau és força dreta però sense cap complicació especial.

24,60 / 0,80 / 1348

PUIG DRAU.- Cim culminant de la Calma. Des del Pla sembla un promontori però la vessant cap a Llevant és imponent amb una caiguda de quasi 1000 m. sobre la vall del Tordera. Talaia sobre el Matagalls i el Turó de l'Home de primer ordre. Tornem pel mateix camí fins als Plans del Vilar.

25,40 / 0,80 / 1290

PLANS DEL VILAR.- Iniciem la baixada per la pista que ja hem indicat. La pista està en molt bon estat i la pendent és considerable. A la dreta poden observar el Sui i el Turó Samont amb una boscada que baixa fins al fons de la vall. Veiem també l'engorjada de la riera de la Bascona. Continuem pista avall.

 

27,20 / 1,80 / 1130

COLLET DELS LLOPS.- Revolt sobtat. Veieu a la foto seguent la Masia del Molar

 

 

29,70 / 2,50 / 840

 

Aquesta es la bonica Masia del Molar de Dalt

 

34,90 / 5,20 / 500 PISTA A LA PEDRERA.- Entronquem amb la pista que provenint de les piscines va a una pedrera de pissarra. Seguim pista avall.
35,70 / 0,80 / 405 CASA PONT.- Casa al costat del pont que travessa el Tordera. Travessar-lo. Veieu aquesta extraordinaria fotografia del riu Tordera.

 

35,80 / 0,10 / 410 PISTA A LES PISCINES.- Entroncament amb la pista que provenint d'una urbanització porta a les piscines del Montseny.
36,10 / 0,30 / 395 POBLE DEL MONTSENY.-