Tornar a la pàgina inicial de la Penya BTT 5+1

SORTIDA PELS VOLTANTS

 DE

CORBERA DE LLOBREGAT

5 de desembre de 2009

Integrants de la sortida:

D'esquerra a dreta, Ramon, Josep Maria, Lluís i Alejandro a Sant Ponç de Corbera.

Recorregut:

Sortim de la Urbanització Puigmontmany en direcció a Can Rafel, Can Casildo, Casetes de Sant Pons, Can Cases de Sant Pons, Coll de Verdaguer, Can Dispanya, Sant Pons de Corbera, Can Tres i ermita de Sant Cristòfol, Creu de l'Aregall, Corbera de Llobregat i tornar al lloc de sortida.

Sant Ponç de Corbera
 

Antiga quadra i antic priorat benedictí del municipi de Cervelló (Baix Llobregat), que depèn de la parròquia de Corbera de Llobregat, a 325 m alt, damunt la riba esquerra de la riera de Rafamans, als vessants orientals del coll de la Creu d'Ordal.

L'església, de gran interès arquitectònic, fou construïda al s XI i consta d'una nau amb creuer, tres absis i una cúpula amb el campanar a sobre seu. Podria haver estat construïda pel levita Guillem de Mediona o els seus successors, senyors d'aquests indrets el 1025 i el 1050.

Les primeres notícies són del 1068, quan l'església posseïa ja un territori en domini alodial, i el 1096 ja tenia comunitat, regida pel prior Salomó i subjecta al monestir de Cluny. Des d'abans del 1104 passà a dependre del monestir de Sant Pere de Casserres, que centralitzà tots els dominis de Cluny a Catalunya. Alguns priors (Riambau el 1235 i Arnau en 1250-51) eren a la vegada monjos de Casserres i priors de Sant Ponç. Des del s XIV no tingué pràcticament comunitat, sols un prior, que era monjo de Casserres, i alguns preveres beneficiats que li eren sotmesos. El 1303 es diu que depèn de Truyetho, si bé devia ésser com a intermediari de Cluny. El nomenament de priors comendataris durant el s XV acabà de desfer la vida monàstica; el prior Francesc de Corbera (1550) no era ni monjo. El 1590 les seves rendes s'uniren al col·legi de la Congregació Claustral Tarraconense, primer a Lleida i després a Sant Pau del Camp, d'on es considerà filial fins a l'exclaustració del 1835.
 
Informació treta de la Gran Enciclopèdia Catalana, també es pot treure de la web de Monestirs de Catalunya:
http://www.monestirs.cat/monst/ballo/bl05ponc.htm

 

puig de la creu de l'Aragall

Cim (549 m) de la serra que separa les aigües de la riera de Corbera de les de l'Anoia, sobre la masia de ca l'Aragall, del terme de Corbera de Llobregat (Baix Llobregat).

   
   


 

Programa per calcular el grau de dificultat d'una ruta GPS

Recorregut

Perfil altimètric del recorregut

Track per l'OziExplorer o pel CompeGPS

INDEX IBP

 66 AA