EL GORG NEGRE

(Itinerari circular que sortin de Gualba puja a Santa Fe del Montseny per Riells del Montseny i baixa per una pista que surt del pantà de Santa Fe al Gorg )

24 de febrer de 2007

Introducció:

Aquesta excursió està inspirada en la ruta publicada en la pàgina de CICLOIDE amb el número 117 (Gualba - Riells - Santa Fe - Turo de l'Home - Santa Fe - Gualba) i el autor és en Miquel Gisbert, encara que nosaltres l'hem retallat i no hem pujat al Turó de l'Home, així i tot el desnivell acumulat ha estat gairebé de 1.200 m., que per a la nostra edat i el nostra estat físic ja és massa.
Cal destacar que la novetat d'aquesta sortida era conèixer el mític Gorg Negre, doncs moltes publicacions sobre el Parc Natural del Montseny parlen d'ell, realment no ens ha defraudat gens i cal citar que des del pantà de Santa fe fins al salt d'aigua del Gorg Negre el camí és bastant bo i de baixada, després es complica bastant i per una sendera quasi impracticable surts al camí de Gualba, al costat d'unes mines.

Integrants de la sortida:

El Lluís, el Quimet i el Ramon al Gorg Negre

Recorregut:

Traçat del recorregut obtingut pel GPS

Perfil altimètric del recorregut

Track per l'OziExplorer o pel CompeGPS

 

 

El SuperKim amb la seva Bici nova, observeu que la pedra indica el camí d'Arbúcies
   

Masia de Can Prat (539 m.) envoltada per terres de conreu a l'est que baixen cap al sot de Fontdecorps, i bosc d'alzines a ponent, amb avets al davant. Tot al voltant es troben grans pedres de forma rodona que sembla ser que es van desprenent del Turó del Moixell. Els boscos dels voltants van quedar afectats pel gran incendi de 1994.

Masia de Can Berenguer (544 m.) que pertany al municipi de Gualba
 

Masia de Can Pere Llop (584 m.). S'accedeix des de la pista de Gualba a Riells de Montseny. Fins a l'any 1939 no s'hi podia arribar amb cap classe de vehicle, solament hi havia camí de ferradura.

   
 
Can Perarnau
 
Corrals d'en Perarnau
 

Els Vimeners (980 m.): Masia de planta rectangular i dues alçades amb coberta a dues vessants i carener perpendicular a façana principal. Adosat al lateral dret de la casa original es percep un annex també de planta baixa i pis. Façanes amb parets de pedra rejuntades i obertures rectangulars ben ordenades amb brancals i dintells de pedra. A la façana principal hi trobem un rellotge un xic esborrat on es pot llegir: Any 1932-Josep Rovira Moner i una era empedrada alçada per un mur de pedra.

L'esmorzar al restaurant l'Avet Blau de Santa Fe del Montseny
Embassament de Santa Fe del Montseny
Embassament de Santa Fe del Montseny
A l'embassament de Santa Fe del Montseny ens trobem aquest faig monumental i que no surt el seu nom a cap mapa dels que em consultat

Bona part dels personatges que formen les supersticions i llegendes del Montseny tenen l'origen al gorg Negre, situat dins el curs  de la riera de Gualba, uns metres més amunt del salt. Ja al segle XVI es creia que el gorg Negre era el lloc on es banyava el mateix dimoni i on les brixes es reunien per celebrar el sàbat (culte al diable)

A banda de l'esoterisme, el gorg Negre també ha generat la llegenda que assegura que les seves aigües es comuniquen amb un altre gorg de Mallorca, el gorg Negre és inaccesible des del salt de Gualba, per arribar-hi cal prendre un camí que surt de Can Prat, a la pista que duu fins a Riells o tal com vam fer nosaltres baixar des d'el pantà de Santa Fe.

Fantasia o realitat, existeixen les dones d'aigüa?

Masia en runes de Can Sala

Mines de Can Sala: Mina dedicada a l'extracció de marbre de Gualba, explotades des de fa molt de temps. També s'extreu Calcita, Pirita, Serpentina, Magnetita. Fins fa uns anys les galeries tenien unes mides d'uns 6 m d'amplada per 12 d'alçada, actualment amb la maquinària més moderna les mines fan 6 d'amplada per 6 d'alçada. Les galeries estan fetes l'una al costat de l'altre, tant de llarg com de través, deixant-hi una pilars de 6 per 6 m en quadre, per aguantar la muntanya.