Tornar a la pàgina inicial de la Penya BTT 5+1

LES GUILLERIES

RUTA D'EN SERRALLONGA

30 de setembre de 2006

 

Integrants de la sortida:

Fotografia feta al restaurant del Santuari del Coll, d'esquerra a dreta: Josep Maria, Lluís, Manel i Ramon, al centre de la fotografia podeu veure la càmara que vam regalar al nostre fotograf oficial Josep Maria

Recorregut:

Traçat del recorregut obtingut pel GPS

Perfil altimètric del recorregut

Track per l'OziExplorer o pel CompeGPS

Crònica de la sortida:

Sortida: 30 de Setembre de 2006 

Excursió: Pantà de Susqueda – Can Serrallonga – Monastir de la Mare de Déu del Coll - Pantà de Susqueda.

Integrants: Lluís, Ramon, Manel i Josep Mª

Distància: Veieu el recorregut. Pocs, però forts i de pujada.

Títol: La Ruta d’en Serrallonga

En primer lloc, avans de començar la crònica d’ aquesta setmana, vull donar les gràcies als meus companys de la Penya, pel seu detall. M’han tornat a regalar una càmara de fotografiar, que no em mereixo, ja que no vaig saber conservar l’anterior.

Com que sóc lent de reflexos, potser no hi he estat prou expressiu quan me l’han donat, però la veritat és què no m’ho esperaba i he quedat molt sorprès. I la veritat és que he estat molt content. Així que, xicots,  moltes gràcies i un fort petonàs per a tots, sense mariconades eh !!

Després de dit això anem per la crònica d’avui que és el que importa.

 

El Manel que es un gran explorador de la comarca de la Selva ens ha preparat una excursió per la ruta del bandoler Serrallonga, i la veritat és que l’ha encertada, és una ruta espectacular.

La ruta comença al pantà de Susqueda, veieu unes quantes fotografies

 

 

   

La ruta està molt ben senyalitzada i es passa per moltes rieres i rierols.

És una ruta que s’endinsa pel bosc entre mig d’alsines, castanyers (força plens de castanyes en aquesta época de l’any), pins i molta vegetació, tanta que li costa molt entrar el sol i queda moltes vegades enfosquida. No m’extranya que el bandoler si trovés tant segur.

I la veritat, és que a mida que l’anavem fent  ens sentiem una mica bandolers, la foscor del paratje, l’ampar de la vegetació, el silenci que només es trencaba amb el trepijar de les nostres montures ens protegia, sabiem que a pesar de la dificultat de l’excursió, del pedregam del camí i les punxades sofertes acabariem per arribar al monastir de la Mare de Déu del Coll que era la nostra fita.

En aquesta fotografia podem veure les restes de la masia Serrallonga, totalment cuberta d'herbes. Un servidor que no anava gaire bé de forces, m’he quedat una mica enrera (dicho en español “rezagado”) i he anat recordant el que de petit havia llegit del bandoler Serrallonga, a la vegada que recordava la cançó que en Lluís Llac en va fer d’aquest singular personatje, que el temps a barrejat la seva història real amb el mite.

En Joan de Serrallonga, va neixer a Viladrau el 1594, nom popular amb què és conegut Joan Sala i Serrallonga, bandoler nyerro ( Membre d’un d’els dos bàndols en que estava dividida la noblesa catalana al final del s. XVI i al comançament  del XVII) i cap de quadrilla esdevingut famós per les seves actuacions de bandidatge, segrestos i la seva resistència a les forces centralistes. Fou detingut el 31 d’octubre de 1633 prop del mas Agustí, de Santa Coloma de Farners, ( No sabem si hi ha una caseta petita de fusta), per una delació de l’hereu del mas, i dut a Barcelona, on després d’un llarg procés i tortures, fou ajusticiat amb tot escarn i crueltat el 8 de gener de 1634. El seu indiscutible valor i la fama popular el feren tot seguit objecte de cançons, auques, danses i fins i tot d’una comèdia.

Així sentint-me bandoler anava patin la pujada, absort el pensament amb les dificultats que deurien de tenir aquells homes marginats i fora de la llei  per sobreviure en aquells paratges, i de fet es que el em pasaba a mi en aquells moments, “la pájara” de la gana m’estava apretant força. Però, he recordat el que m’ ha dit el Manel al començament de la pujada, que en el camí i trobariem arbres de diferents clases, i que els homes que antigament feien aquella ruta podien alimentar les seves cavalleries o que podien alimentar-se ells mateixos. I és veritat que al costat del camí he trobat pomers, castanyers, cireretes del bosc i d’altres i així m’he avituallat i he recuperat les forces que m’han ajudat a arribar fins al monestir de la Mare de Déu del Coll.

 

Pel camí de pujada al Santuari del Coll, podíem observar al fons el pantà de Susqueda

 

   
   

El santuari del Coll que està situat a 821 m. alt en el poble del Coll, que pertany al municipi de Susqueda (Selva) al límit amb el terme d’Osor, prop del coll de Nafrè, a les Guilleries.

En el monastir del Coll (Santa Maria del Coll) hi resten l’esglèsia romànica  (ss XII-XIII), restaurada, la casa rectoral i una hosteria; es parròquia del poble del Coll des del 1855, i santuari marià.

 

   

I ha estat la hosteria el que primer hem visitat, cosa natural tenint en compte que hem arribat bastant “desfallecidos”. Aquí entaulats i gaudint d’unes vistes espectaculars, tant externes com internes (tot ho veiem blau cel), i molt ben atesos, hem endrepat una serie de plats que hem compartit entre tots, així ningú es quedaba sense probar res.

 

   

Desprès de fer-me entrega del regal (avans esmentat), i de pendre el sigaló que tancaba l’àpat, en Manel ens ha fet de cicerón i ens ha mostrat les antiguitats i curiositats de tota la població així com els paissatges que és poden gaudir des d’aquella alzada.

 

 

 

   
   
   

Un cop acabada aquesta visita cultural pel poble del Coll hem agafat les nostres montures i hem començat la baixada, que aprofitant l’avinentesa dels fruits caiguts dels castanyers he recollit unes cuantes castanyes per portarli a la Carme.

La veritat és què ha estat una excursió molt interessant, a pesar del patiment sofert en alguns trams, degut sobretot a la meva baixa forma. Però com he dit al començament molt espectacular.

 

   
Més fotografies de la sortida